Carpaaltunnel Syndroom

CTS Symptomen

CTS-symptomen aan de onderarm uitten zich door een reeks vergelijkbare symptomen. De waarschuwingssignalen zijn pijn, gevoelloosheid, stijfheid, een tintelend of brandend gevoel, verlies van kracht in vingers, maar ook slapeloosheid door het veroorzaakte ongemak. Als u deze klachten herkent neem dan contact op.

Behandeling CTS

Bij gevorderde gevallen van CTS was tot nu toe een chirurgische ingreep vaak de enige uitweg. Hoewel operatieve behandelingen in veel gevallen verlichting van de symptomen geeft, komt het helaas in sommige gevallen voor dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt. Gelukkig bestaat er nu een minder radicale therapie. Kortweg CTS-tractie-behandeling genoemd.

Geen operatie, geen pijn en geen revalidatie.

Hoe werkt het CTS-apparaat?

De Phystrac is een electrisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plek gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een tractiemechanisme. Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderarm en pols waardoor structuren, spieren gaan ontspannen. Dit is vergelijkbaar met de processen die tijdens manuele tractie plaats vinden en is over het algemeen pijnloos.

Door deze behandeling geeft het carpaal-ligament minder druk op de structuren in de carpaaltunnel en vermindert zo ook de inklemming van de Nervus Medianus. Dit is de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS. Klinische ervaring heeft uitgewezen dat bij milde gevallen 10 tot 12 behandelingen voldoende zijn om de klachten te verhelpen.

Heb ik CTS?

Patiënten die lijden aan CTS hebben vaak de volgende klachten: Nachtelijke, pijnlijke, vaak brandende gewaarwordingen aan de middelvinger en aan de buigzijde van de eerste drie vingers, gevoelsstoringen in uw hand, moeite met precieze kleine bewegingen met de hand en dan voornamelijk met de eerste drie vingers. Als u deze symptomen herkent, laat dan uw huisarts fysiotherapeut of een specialist vaststellen dat u daadwerkelijk lijd aan carpaaltunnel syndroom.

CTS is helaas een veelvoorkomende klacht geworden en kan zeer afmattend en pijnlijk zijn. Hoe sneller er behandeld kan worden, hoe beter het herstel is. Fysiotherapeutische behandelingen met het Phsytrac tractieapparaat is in de meeste gevallen zeer effectief. Succes van behandlingen en daaropvolgend blijvend herstel is echter alleen mogelijk als de persoon stress-situaties vermijdt en zijn of haar werkgewoontes aanpast.