Acupunctuur

Acupunctuur

Yin-Yang theorie

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, vermindert pijn en verhoogt de energie. De Yin-Yang theorie is het uitgangspunt van deze behandeling. De patiënt wordt behandeld door naalden te plaatsen op specifiek daarvoor uitgekozen acupunctuurpunten op het lichaam. Deze punten staan in relatie met een aangedaan lichaamsdeel of -stelsel. Het vinden van deze acupunctuurpunten vereist ervaring en een gedegen kennis van de anatomie (lichaamsbouw) en van het verloop van speciale banen (meridianen) die vol levensenergie door ons lichaam stromen.

Meridianen

Er zijn twaalf hoofdmeridianen die ieder met een eigen orgaan corresponderen. Zes yin-meridianen die overeenkomen met yin-organen zoals hart, longen, milt en lever. De zes yang-meridianen komen overeen met (holle) organen als de maag, dunne en dikke darm en urineblaas. Iedere baan – meridiaan – begint of eindigt aan een hand of voet. Op iedere meridiaan ligt een groot aantal acupunctuurpunten. Het prikkelen van deze punten versnelt de genezing. Door verschillende technieken kan een acupuncturist via de naalden energie aan het lichaam toe- of afvoeren om de harmonie in het lichaam te herstellen.

Al meer dan 3000 jaar is acupunctuur een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze

Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur richt zich op de energie die door ons lichaam stroomt. Als de energiestroom verstoord raakt kunnen problemen, klachten en ziektes ontstaan. Er kan een tekort aan energie zijn of juist een overschot of blokkade. Acupunctuur zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen, waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen van eventuele klachten.

Welke behandeltechnieken?

Acupunctuur kenmerkt zich door een groot aantal verschillende behandeltechnieken, zoals:

  • Traditionele Chinese Acupunctuur
  • Ooracupunctuur
  • Moxibustion
  • Cupping
  • Dry needling